Kamni

naj vam tokrat namesto jutranje misli, predstavim “svoje kamne”.

Kamni

Šest kamenčkov nabranih v rečici, ki teče zraven Pograjskega doma. Zloženi so eden na drugega. Takšnim naloženim kamnom v tujini pravijo Cairns. V gorah jih tudi pri nas včasih uporabijo kot smernike na brezpotjih. Takrat jim rečejo možici. Smerokazi za izgubljene.

Moj kupček kamenčkov je tako majhen, da bi ga v hribih spregledali.  Je pa smerokaz svoje sorte.
Vsak kamen ima v tem kupčku svoje ime. Spodnji je INTENTION (namen), na njemu sloni ELIMINATION (odstranitev), sledi mu ATTENTION (pozornost), temu INTEGRATION (povezava), DECISION (odločitev) in na vrhu samo še majhen kamenček, tako majhen je da je njegovo ime napisano prav na zgornji ploskvi. Tam piše ACTION (akcija).
Cel ta sistem in poimenovanja si je zamislila Christine Kane, glasbenica in obenem ženska, ki se ukvarja s coachingom, kot temu pravijo v Ameriki. Ona temu sistemu pravi Uplevel your life. Temelji pa na preprostih starih resnicah o tem kdaj sploh lahko kaj dosežemo in kako.  
Naj poenostavim:
Vse se začne z namenom. Kaj bi radi dosegli, kaj si želimo.  Ta namen mora bit dovolj jasen. Zato ker bo tisti, ki nas bo vlekel dalje, ko bomo kdaj v težavah.
Sledi odstranitev vsega tistega kar nas pri našem osnovnem namenu ovira. Lahko so to čisto preproste zadeve kot je »clutter« ali vse kar bi bilo treba že zdavnaj vreči proč, ker tega ne maramo, nas zadržuje……. Velja tako za materialne stvari kot tudi za odnose, starodavna prepričanja in odvečne navade, pa še kaj se najde.  Kakšen strah npr, je treba preverit, če je realen ali pač ne.
Naslednja stopnja je attention ali pozornost. Tokrat postanemo pozorni na to kar pa nas usmerja na pravo pot, k našemu cilju. Sedaj ko nas ne ovira več »clutter« je to lažje.
Počasi v fazi integration zberemo vse kar je vredno zbrati, povežemo informacije,
zato da v naslednjem kamenčku sprejmemo decision ali odločitev.
Če ta odločitev sloni na trdnih kamnih, (predvsem namen je najbolj pomemben) je akcija ,ki sledi odločitvi čisto majhna in enostavna,  zdi se lahkotna in logična.
Tak kupček kamenčkov je lahko kdaj čisto zbit in se zgodi v trenutku, kdaj si ga pa gradimo počasi, po polžje.
Večino odločitev v življenju sprejmemo brez takih dolgotrajnih postopkov. Včasih se nam pa zatakne, clutter zamegli končni cilj in cepetamo na mestu.

Meni je ta moj kupček, ki čepi na mojem računalniku, opomnik , ki me včasih že samo s tem da je, spravi k lažjim odločitvam in tudi v dobro voljo, ko se spomnim kako sva s prijateljem nabirala kamne v mrzli vodi:)

In ti , ki to bereš, je vse enostavno, in teče kot mirna reka? Kakšne »kamenčke« uporabljaš kot pomoč?  
————————————————————————————–

P.S nič bat, ta moja jutranja misel se ne bo spremenila v pridigarsko stran o sistemih. Vsak izmed nas je drugačen, vsak naj si vzame to kar mu sede, ostalo pa pusti 🙂

This entry was posted in Odločitev and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kamni

  1. Anonimnež pravi:

    En kupček sem zložil tudi sam, pa je vegast, kot je vegasta moja pot. Tisti zadnji ni na vrhu, ampak visi na predzadnjem :))

    • Jasmina pravi:

      Hummmm pa veš da ti tokrat ne verjamem. Vega vega vegasta je že krojila del tvojega življenja, če ga pa takole pogledam od daleč, kolikor ga pač poznam pa se mi ne zdi, da je bilo uborno ampak nasprotno izjemno polno in zanimivo.
      Če je tvoj kupček kamenčkov vijugast in zasukan, je zato ker je improviziran in zato še malo bolj zanimiv 🙂
      Visimo pa itak vsi nekje 🙂

Komentiraj